Jag har en hel del kompisar som åker nu ska lämna landet och åka på utbytesår i bl.a USA och Sydamerika. Jag är otroligt glad för er skull, eftersom ni nu påbörjar en resa som ni aldrig kommer att glömma! Jag har fått en del frågor om hur det är att vara utbytesstudent, tips etc. och därför tänkte jag göra en liten lista med saker jag tycker är bra att veta innan man flyttar utomlands!
 
1. Se till att du tar ett ordentligt avsked till alla innan du åker. Det inkluderar inte bara de närmsta kompisarna och familjen, utan även de du inte kanske träffar så ofta, men som du bryr dig om. Avsked-middagar/fester är alltid trevliga, men se till att du verkligen hinner prata med alla. Du kommer inte se dem på ett år!
 
2. Det är svårare än man tror att hålla kontakten/du kommer tappa kontakten med vissa där hemma. Tyvärr så kommer du antagligen inte lyckas brevväxla med alla från din gamla klass, men det är ok. Det är så mycket som händer i ditt "nya liv" att ibland går det bara inte att höra av sig till varenda en. Det suger, men förhoppningsvis kommer de förstå.
 
..dock kan det vara bra att ringa dina föräldrar nån gång ibland. Bara för att försäkra dem att du fortfarande lever. 
 
3. Det suger/äger att vara ny. Att komma till en plats du kanske aldrig varit på förut, där du inte känner en enda själ, kan vara knepigt. Du vet inte hur folk beter sig, vad kulturen innebär eller hur maten smakar. Om du råkar uttala ett ord helt fel eller skriver LOL i tron om att det betyder "lots of love," kommer folk antagligen skratta, men det är inte hela världen. Hur ska du kunna veta allt?! Så skyll bara på att du är en invandrare så kommer de flesta ha förståelse. Det positiva är att du lär dig något nytt varje dag, vilket gör livet lite extra spännande. 
 
 
 
 
4. Var inte rädd för att ta risker. Då menar jag inte att hoppa in i en skåpbil med ett gäng främlingar ute på landsbyggden i Colombia (ping Alice), men mer att våga gå upp till de där coolingarna i matsalen och presentera dig själv, eller provsjunga för skolans Glee-club (ja det är rätt vanligt i USA i alla fall hohoho). Du kommer inte vara där hela livet, så ta verkligen chansen att lära känna nya människor och prova nya saker! Var inte rädd för att göra bort dig, du kommer ju trots allt lämna efter ett år, så carpe diem liksom. 
 
 
 
5. Se till att allt viktigt är på plats. Detta inkluderar visum, pass, pengar, telefon-kort/viktiga nummer/etc, försäkring, BILJETTER, m.m. Ha med allt i pappersform (men se till att du har en säker plats att bevara allt på när du kommer fram). Du vill inte komma fram till tullen och inse att ditt pappers-visum ligger hemma och nästan inte bli insläppt i landet. (Som om det nånsin hände mig, *pff*)
 
6. Allt kommer inte bli som du hade tänkt dig. Du kanske hade förväntat dig att få bo i ett eget rum bara för att upptäcka när du kommer dit att du fick sämsta sängplatsen i rummet du nu delar med fyra andra. Detta är en bra sak! Du kommer lära dig så mycket av dessa överraskningar, bl.a kommer du bli den mest flexibla personen någonsin som kan klara av vad som helst (typ) och inse att det är bättre att ta saker som de kommer. :)
 
 
7. Du kommer aldrig ångra att du flyttade utomlands. I stunder av hemlängtan och ångest kommer det kännas tufft, men när ditt utbytesår sen har gått och du är påväg till flygplatsen för att åka hem kommer du med stor sannolikhet vara otroligt glad över att du gav dig in på din resa. 
 
 
LYCKA TILL!!!!
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej